Naar inhoud

Behandeling van reuma

 

   

Pijn in de heup

Op een vrije dag werk je graag eens in je tuin, waai je graag uit op de fiets of kan je wel eens genieten van een stevige wandeling. Misschien trek je er zelfs liever een dagje op uit met de auto? Werken, lopen, fietsen, autorijden… - het lijkt allemaal heel evident, maar dat is het niet, met een pijnlijke heup.

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat ervoor zorgt dat het bekken en het bovenbeen soepel zijn verbonden, waardoor het been in bijna alle richtingen van het bekken kan bewegen. Het gewricht bestaat uit de heupkom (acetabulum) en de heup- of femurkop. De femurkop bovenaan het dijbeen past en draait als een soort ‘kogel’ in de heupkom die onderdeel is van het bekken. Ze zijn beide bekleed met kraakbeen met daartussen gewrichtsvocht (synovia) waardoor de beenderen soepel en met minimale wrijving over elkaar bewegen. Het heupgewricht is omgeven door een kapsel dat is verstevigd door drie gewrichtsbanden. Die stevige banden houden de femurkop in de heupkom. Rond het gewricht zitten spieren die het bewegen van het heupgewricht mogelijk maken. Bij reuma van de heup ontsteekt het heupgewricht maar wordt vaak ook het omliggende weefsel (kraakbeen, banden, spieren…) aangetast.

  

Last van de heup, pijn in de knie

Wie last heeft van reuma in het heupgewricht, voelt dat vaak het eerst in de knie, de lies, bil of onderrug. Veel reumapatiënten klagen eerst van pijn bij het stappen, maar krijgen na verloop van tijd ook last als het gewricht in rust is. Een ontsteking van het heupgewricht kan leiden tot functieverlies in de heup. Wat aanvankelijk begint met lichte pijn, leidt op lange termijn tot ernstig ongemak en een beduidende bewegingsbeperking. Door reuma kan het kraakbeen in het heupgewricht ook uitslijten waardoor problemen kunnen ontstaan in de heupkom. In dat geval spreken we van artrose en is op termijn vaak een gewrichtsvervangende operatie raadzaam. Een resurfacing of prothese neemt de pijn en stijfheid weg en verbetert de gewrichtsmobiliteit- en stabiliteit.

  

Oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van een pijnlijke heup. Als je last hebt van een pijnlijke heup zonder aanwijsbare oorzaak (zoals een blessure, trauma of aangeboren afwijking), is de kans groot dat je te maken hebt met een reumatische aandoening. Artrose, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew zijn vormen van reuma die vaak het heupgewricht aantasten.

Hieronder wordt kort ingegaan op reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Meer informatie over heupartrose, vind je op de pagina Artrose op deze website.

   

Reumatoïde artritis

Een veelvoorkomende reumatische aandoening aan de heup is reumatoïde artritis (RA). Deze auto-immuunziekte kan voorkomen in het hele lichaam en dus ook het heupgewricht aantasten. Bij RA houden de afweercellen niet alleen indringers op afstand, ze richten zich ook op de eigen gewrichten en het omliggende weefsel. Omdat RA een progressieve ziekte is, verergeren de symptomen met de tijd en wordt op lange termijn blijvende schade aangericht. 

Reumatoïde artritis leidt tot chronische ontstekingen van het heupgewrichtkapsel en veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling van het gewricht. Ook het toenemende functie- en krachtverlies in de heup behoren tot de meest voorkomende symptomen. Typisch voor RA is dat de klachten vaak zowel links als rechts optreden. Vandaag weten wetenschappers nog niet veel over de oorzaak van reumatoïde artritis. Voor sommige patiënten is door RA na een tijd de beweging van het been enorm beperkt. Een resurfacing of volledige gewrichtsvervanging is dan vaak de enige oplossing voor het verlichten van pijn en het vergroten van de mobiliteit.

  

Ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylopoetica)

De ziekte van Bechterew, ook gekend als Spondylitis Ankylopoetica, is een chronische reumatische aandoening waarbij de gewrichten van de wervelkolom en het bekken ontsteken en verstijven. Meestal begint de ziekte in het bekken of onder aan de ruggengraat. Door de ontstekingen wordt littekenweefsel gevormd in de ruimten tussen twee beenderen, vaak de wervels. Dat weefsel wordt op termijn omgevormd tot bot waardoor gewrichten vergroeien. Met elke ontsteking neemt de verkalking toe en daarmee ook de verkromming van de rug.

Aanvankelijk hebben veel patiënten door de ontsteking last van een zeurende pijn, meestal in de onderrug en billen. Klachten van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking nemen toe naarmate de ziekte vordert. De exacte oorzaken van deze reumatische aandoening zijn nog niet gekend. Wel wordt aangenomen dat erfelijkheid een grote rol speelt.

  

Het belang van een goede behandeling

De meeste reumatische aandoeningen waaronder reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew zijn niet te genezen. Een goede behandeling helpt wel de ziekte in te tomen en de klachten tot een minimum te beperken.